Hydrolaten blijken zeer populaire cosmetica te zijn geworden in de dagelijkse verzorging van de droge, acne- en gevoelige huid. Waarom hebben deze zo’n geweldige werking? Bereid er een thuis en ontdek het zelf.

Hydrolaten, ook wel bloemen- of plantenwater genoemd is het water dat ontstaat als bijproduct bij de productie van de essentiële oliën. In het algemeen worden bijproducten meestal geassocieerd met niet zo’n goede kwaliteit of als iets volledig nutteloos. Als het gaat om hydrolaten, heeft men dat verkeerd. Hydrolaten hebben dezelfde pH-niveau’s als het pH-niveau van onze natuurlijke huid. Plus dat hydrolaten een zeer delicate geur hebben. Bovendien worden deze gebruikt bij de productie van crèmes, zeep en lotions waarbij ze de waterfase vervangen. Tevens kunnen deze ook worden gebruikt als een tonicum of als een geurstof nevel.

De eigenschappen van hydrolaten zijn heel gevarieerd. Deze worden toegeschreven aan de hydraterende, gladmakende en voedende eigenschappen. Plus als je beslist om er een te kopen, het cruciaal is om de hydrolaten te kiezen die overeenkomen met de behoeften van de huid. Bovendien kunnen mensen met een allergie voordeel ervaren van die bijproducten omdat deze volledig veilig en delicaat werken.

Damasten roos, ook bekend als de roos van Castilië

Hydrolaten gemaakt van deze bloemblaadjes zijn erg populair en hun eigenschappen zijn algemeen bekend bij schoonheidsspecialisten en cosmeticaspecialisten over de hele wereld. De hydrolaten van de damasten roos hydrateren de droge huid, reinigen en verbeteren ook de bloedcirculatie. Wattenschijfjes gedrenkt in dit product verlichten de zwellingen en donkere kringen onder de ogen. Op dezelfde manier werken de oranje hydrolaten. Bovendien zorgt dit soort bloemenwater voor versteviging en verheldering van de huidskleur. Als het gaat om het haar, dan moeten deze hydrolaten worden opgespoten als men de hele dag deze aangename geur wil hebben.

Hamamelis water 

Dit hydrolaat wordt verkregen van de bloemen van de hamamelis boom. Allereerst reinigt het en krimpt het de poriën. Bovendien regelt het de serumproductie en verbetert het de bloedcirculatie. Als het gaat om de anti-inflammatoire eigenschappen, kan men het beste gebruikmaken van lavendel hydrolaten.

Zowel, de lavendel- als de roos hydrolaten hydrateren een droge huid en verlichten irritaties. Bij ontharing wordt het blauwbloem hydrolaat aanbevolen en voor zonnebrand het reeds genoemde hamamelis water.

Hoe kun je hydrolaten gebruiken?

Ten eerste, controleer je of de geur van de bijzondere hydrolaten niet te sterk is. Als dit het geval is, is het raadzaam om het te mengen met wat water. Dit soort procedures wordt ook speciaal aanbevolen voor mensen met huidallergieën. Ten tweede moeten de hydrolaten elke ochtend worden verspreid over het gezicht, de hals en het decolleté. Als dat nodig is kan het teveel aan bloemenwater worden verwijderd met een tissue.

Hoe kun je je eigen hydrolaat bereiden?

Je hebt nodig: een grote pan, een kleine kom, ijsblokjes, kruiden en bloemen.

Voorbereiding: doe in een grote pan een paar takjes van de sambucus, rozenblaadjes, lavendelbloemen, muntblaadjes en Rosmarinus. De planten moeten worden bedekt met water. In het midden van de pan, zet je het kommetje au bain Marie – het zorgt ervoor dat de stoom blijft koken. Verwarm het water en wanneer het begint te stomen (het proces van het verlichten van etherische oliën), zet je een deksel op de pan. Plaats de ijsblokjes op het deksel van de pan. Ons hydrolaat zal op deze manier gaan condenseren in de kom. Tot slot, giet je het bloemenwater uit de kom in een speciale fles waarin je je zelfgemaakte hydrolaat wilt opslaan.